Overslaan en ga direct naar de inhoud

Meubels stofferen: waar op te letten?


Bepaal de kleur


De kleurkeuze is erg belangrijk en bepaalt grotendeels de look van het meubelstuk. Kies een kleur die bij je past en die goed aansluit bij de rest van het interieur. Wil je de fauteuil of bank juist als blikvanger gebruiken? Ga dan voor een opvallende kleur, die wel al ergens in het interieur terugkomt – bijvoorbeeld in een kunstwerk of accessoire. Wanneer je een meubelstuk wilt bekleden met een patroon, kijk dan of het patroon goed uitkomt. Een enorme print komt niet goed uit op een kleine stoel, dat is zonde. Meer tips over het combineren van patronen.
Kies het juiste materiaal


Belasting en gebruik zijn belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Staat het meubelstuk voor een groot raam en dus volledig in de zon? Dan moet de lichtechtheid van de bekleding groot zijn, zodat de kleur niet snel faal wordt. Lichte kleuren werken in dit geval het beste. Bedenk ook goed welke functie de bank heeft en zoek hierbij het juiste materiaal. Zuiver leer in een lichte kleur kan voor een fraaie uitstraling zorgen, maar is niet praktisch wanneer je kleine kinderen hebt. Generfd leer is makkelijker behandelbaar en gaat langer mee.

Stoffen worden vaak getest op lichtechtheid, wrijfvastheid, pluisgedrag en schuurbestendigheid. Allemaal factoren die je in je hoofd moet houden bij het kiezen van een stof. Ga voor een synthetische stof als je naar sterke stof zoekt die lang mee gaat. Vind je zitcomfort belangrijk? Dan zijn wollen stoffen wellicht geschikter. Deze bieden een soepele kwaliteit, wat zorgt voor een comfortabele zitting. Bekijk ook de stoffenspecial.
Stap voor stap stofferen


Bij sommige materiaalsoorten is het mogelijk om een meubelstuk zelf te stofferen. Je hebt hierbij de volgende elementen nodig: meetlint, schaar, tacker, nietenwipper, nijptang en de stof. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Meet de stof op. Meet vanaf de onderkant van het frame en reken altijd drie centimeter meer dan de werkelijk lengte en breedte van het frame. Wanneer er nog een oude stof op het meubelstuk zit, kun je deze maat ook aanhouden.
  • Span de stof over de vulling. Wanneer je in het midden begint met opspannen, trek je alle rimpels uit de stof en komt de stof strak om het ontwerp. Het opspannen moet zowel in de lengte als de breedte.
  • Zet de nietjes er schuin in, zodat je ze nog kan verwijderen als de stof strakker gespannen moet worden. Zitten er nog bobbels in de stof? Probeer de stof dan opnieuw op te spannen en zet de nietjes ditmaal recht in het hout. Zet de stof twee keer vast met nietjes, zodat er geen oneffenheden meer kunnen ontstaan in de voering.


Lukt het je niet om de stof strak om het ontwerp aan te brengen? Een stoffeerder kan uitkomst bieden. Vakmensen hebben ervaring opgedaan en zijn op de hoogte van de laatste technieken.

Meer tips op Residence.nl
- Klein appartement inrichten
- 5 tips voor een Scandinavisch interieur

Beelden: Chivasso, Moroso (Febrik), Febrik, Jim Thompson, Lelièvre

Back to top