– be practical Wie Masterchef-inspiraties heeft maar klein behuisd is, hoeft niet te treuren. Er zijn vandaag de dag tonnen slimme oplossingen verzonnen voor kleine keukens. Weloverwogen keuzes maken en goed indelen zijn hierbij het devies om niet in te boeten op comfort. Denk goed na over de verschillende functies in de keuken en plaats deze strategisch in de ruimte. Een interior designer of keukenspecialist kan je van advies voorzien, of maak een proefopstelling bij Blum (specialist in keukenindelingen en lades). Benut optimaal de hoogte van de keuken en denk daarbij ook aan planken of rekjes. Die ogen ruimtelijker dan kastjes tot het plafond.
Links boven: rekjes in plaats van kasten ogen ruimtelijker. Rechts boven: keuken met planken in de woning van de designers van Maison Hand in Lyon. Foto: Felix Forest. Onder: Keukenontwerp van Piero Lissoni voor Boffi.
AEG lanceert de ComfortLift, een vaatwasser waarbij het onderste rek omhoog getild kan worden zodat je niet voorover hoeft te bukken – uiterst vervelend als voorover bukken betekend dat je met je kont in de oven staat – om hem uit te laden. Ook lanceren steeds meer merken zoals Viking, Sub-Zero Wolf of Gaggenau afzuigkappen die verdwijnen in de kookplaat (zogenaamde downdraft) of weggewerkt worden in het plafond. Bulthaup is misschien niet het eerste merk wat in je opkomt als je aan kleine keukens denkt, maar het merk heeft slimme, compacte indelingen. Het concept b2 bestaat uit een werkbank die totaal niet oogt als een keuken en dus makkelijk in blend als je een open keuken hebt, met twee kasten waar al je keukenraad in zou moeten passen. Ideaal voor een kleine stadse loft waar het hele leven in dezelfde ruimte plaats vindt.
b2 van bulthaup.
Maak optimaal gebruik van ruimte
– be clever Again tip: Blum. Dit merk hoor je nooit, maar de kans is groot dat je er wel regelmatig mee in aanraking komt. Voor de betere merken produceert dit bedrijf namelijk het binnenwerk: lades, meubelbeslag en indelingen. Door hun specialisatie in de binnenkant van je keuken weten ze alles over het optimaal indelen ervan. Ze ontwikkelden slimme scharnieren om kastdeuren op te laten gaan naar alle kanten - zo efficiënt mogelijk -, ladesystemen die de volledige binnenkant van een kast benutten – elke centimeter telt -, hoekkasten en –lades en slimme indelingen om lades ordelijk te houden. Want in een kleine ruimte is orde cruciaal. Zorg dat alles een vaste plek heeft en het liefst een eigen vakje. Overzichtelijke lade-indelingen vind je ook bij o.a. SieMatic en bulthaup. Een vaste en mooie indeling maakt het koken echt een stuk aangenamer. Het Italiaanse Domusomnia gaat nog een stapje verder en integreert opbergvakken in het aanrecht. Zo heb je je favoriete tools en messen altijd bij de hand.
Easyrack van Domusomnia, ladeindeling van SieMatic.
Kleur en decoratie
– be bold Het effect van kleur is niet te onderschatten als het aankomt op kleine ruimtes. Over het algemeen geldt het principe: licht en rustig maakt groter. Toch willen wij ervoor pleiten om niet meteen voor veilig wit en clean te kiezen. Donkere of felle kleuren en behang met een aanwezige print kun je namelijk ook slim inzetten door bijvoorbeeld een lange muur te benadrukken en daarmee de lengte gevoelsmatig verlengen. Een behang met een horizontaal patroon heeft ook een optisch vergrotend effect. Groot bijkomend voordeel van een aanwezig patroon of een opvallende kleur op de muren: je maakt de keuken meteen persoonlijk. De wand wordt de eyecatcher en dat leidt meteen lekker af van de rommel.
Wees niet bang voor prints in een kleine keuken en benut patronen die de ruimte versterken. Behang links Great Ormond St. van Little Greene.
Design
– be beautiful Naast een slimme indeling, de goede kleur op de muur, handige snufjes en het juiste licht, bepalen uiteindelijk de keukenkasten zelf hoe je kookvertrek aanvoelt. Mooie eigentijdse kasten in de juiste kleur, van mooi materiaal met de afwerking die het verdient. Zoals we bij een kleine woonkamer adviseren: investeer in enkele grote statement pieces, geldt dat ook voor je keuken en is de statement daarbij vrij obvious. Al is de ruimte klein, een kwalitatief en goed ontworpen keukenblok zal de keuken maken. Hetzelfde geldt voor comfort: investeer je in slimme lade indelingen en innovatieve apparatuur, dan zal dit je kookplezier vergroten en hoeft de ruimte niet beperkend te voelen. Omdat een designkeuken niet voor iedereen is weggelegd, of je misschien maar voor een paar jaar wilt investeren in je stadse stulpje, is er gelukkig ook nog Ikea. En hoe mooi is dan een bedrijf als Reform CPH, een Deens initiatief dat designfronten ontwikkelt met architecten (we noemen een Norm Architects) speciaal voor Ikea-keukens.
Design fronten voor Ikea-keukens van Reform CPH, links Henning Larsen Architects, rechts Norm Architects.
Op maat gemaakte keuken van Eginstill in het Amsterdamse appartement van Nina Pierson en Jop van de Graaf. Foto: Alan Jensen.
Links: marmer als statement. Foto: Stephan Jiulliard. Rechts: Dada Keuken van Vincent Van Duysen.