Overslaan en ga direct naar de inhoud

Gespot: bijzondere bloemkunstenaar Yoko Negi

Voor The Book van Louis Vuitton. Foto: Audrey Corregan.
Voor The Book van Louis Vuitton. Foto: Audrey Corregan.

Een bijzondere bloemkunstenaar, werkzaam in Rotterdam.

Yoko – in het Japans ‘meisje van de bladeren’ – Negi groeide op in Tokyo. Niet bepaald een omgeving waarin natuur een hoofdrol speelt, maar haar oma had een kleine tuin met elegante bloemen en zo ontdekte Yoko als meisje de schoonheid ervan. ‘Oma had ook altijd een vaas met bloemen in de hal staan. Ik voelde me welkom.’ Yoko werd interieurstylist en droomde ervan een jaar naar Parijs te gaan om te zien wat ze daar met bloemen deden. De Japanse bloemsierkunst ikebana was haar te streng aan regels gebonden. Yoko wilde nieuwe werelden ontdekken. Eén jaar Parijs werd vijftien jaar. Ze werkte als bloemkunstenaar onder andere voor Chanel, Dior, Cartier en Louis Vuitton en specialiseerde zich in flowerclouds. Haar Japanse minimalistische wortels combineert ze met de uitbundige Franse bloemenstijl.

Voor The Book van Louis Vuitton. Foto: Audrey Corregan.
Voor The Book van Louis Vuitton. Foto: Audrey Corregan.
Voor Vever, een merk van antieke juwelen.
Voor Vever, een merk van antieke juwelen.

Bloemen als gedichten

‘Bloemen zijn poëzie,’ zegt ze in haar atelier en pop-upstore in Rotterdam, waar ze twee jaar geleden voor de liefde ging wonen. ‘Ik praat met ze door naar ze te kijken, ik ruik ze, ik voel ze. Hun korte leven vind ik van begin tot het einde mooi. Voor mij zijn bloemen geen objecten, maar levend materiaal dat me heelt.’ Lachend: ‘Alleen krijg ik soms hoofdpijn als bloemen te sterk ruiken, zoals lelies.’ Verse bloemen combineert Negi met droogbloemen en soms ook kunstbloemen. ‘De kwaliteit daarvan is zoveel beter geworden en het is duurzamer.’ Voor showrooms, restaurants, bruiloften en winkels ontwerpt ze flowerclouds of bloemeninstallaties. Regelmatig gaat ze nog naar Parijs voor Dior en Louis Vuitton of het juwelenmerk Vever.

Schilderij Fujiazami van schilder Michiko Koichi.
Schilderij Fujiazami van schilder Michiko Koichi.

Tokyo, Parijs, Rotterdam

In drie culturen ontwikkelde Yoko Negi zich. In Japan leerde ze hoe belangrijk het is om iets uit de natuur in je huis te hebben. In Parijs ontdekte ze l’art de vivre en in Nederland houdt ze van de rijkdom van onze bloementradities. ‘De stillevens van de Hollandse meesters uit de achttiende eeuw zijn zo inspirerend.’ Haar favoriete bloemen? ‘Moeilijke vraag, want ik houd van zoveel bloemen. Maar als ik moet kiezen vind ik donkere cosmos, ranonkels en anemonen heel mooi. Daarvan maak ik graag fraaie composities. Bloemen vervelen nooit en hun echte schoonheid schuilt in de details.’ yokonegi.com

Pop-upstore: Van Oldenbarneveltstraat 115, Rotterdam

Samenstelling: Maartje Leek / Tekst: Lisa Goudsmit

INSPIRATIE

Back to top