Overslaan en ga direct naar de inhoud

Binnenkijken in een Zeeuwse boerderij uit 1840

De keuken is handgemaakt en mooi ruim van opzet. De originele schouw werd in ere hersteld: modern, met een zweem nostalgie dankzij de witjes. Het Zeeuwse portret is van Hollandse Sier.
De keuken is handgemaakt en mooi ruim van opzet. De originele schouw werd in ere hersteld: modern, met een zweem nostalgie dankzij de witjes. Het Zeeuwse portret is van Hollandse Sier.

De tijd dat donkere kamers de sfeer bepaalden in boerenhuizen is voorbij. Mechtelien van Alkemade creëerde licht en openheid en zo waait er bijna letterlijk een frisse, Zeeuwse wind door deze Domburgse boerderij uit 1840. Wij mogen er binnenkijken.

Van a tot z volgde interior designer Mechtelien van Alkemade de verbouwing. Het boerenechtpaar dat hier tachtig jaar woonde verhuisde naar een kleinere woning, zo kwam hun boerderij op landgoed Klein-Duinvliet vrij. De opkamer, slaapkamers – waar de klederdrachtpoppen nog stonden – en grote zolder waren donker en verouderd. ‘De nieuwe bewoners wilden juist open ruimtes en veel licht. Met de nadruk op groen in de breedste zin van het woord,’ aldus Mechtelien.

Vandaar de groene lambrisering in de zitkamer en botanische accenten hier en daar. Pronkstuk is de schildering boven de haard van Snijder & Co, behangkunstenaars gespecialiseerd in contemporaine versies van historische voorgangers. Dat is hier niet letterlijk gebeurd, de oorspronkelijke schildering betrof koeien, maar die is verloren gegaan. Toch is het prachtig en passend, met in het lichte duinlandschap zelfs ruimte voor de watertoren van Domburg.

De schildering boven de haard van Snijder & Co geeft een verrassende twist aan het interieur. Vloerkleed via Gert Snel Interiors, de kleur groen is Vert De Terre van Farrow & Ball
De schildering boven de haard van Snijder & Co geeft een verrassende twist aan het interieur. Vloerkleed via Gert Snel Interiors, de kleur groen is Vert De Terre van Farrow & Ball.

Binnenkijken in een Zeeuwse boerderij

Toen ik twintig jaar geleden in Londen woonden waren bloemenprints typisch Engels. Drukke voorstellingen op behang en stoffen zag je hier toen niet. Nu is alles heel global geworden, ook in interieurs. De keuze voor bloemen en botanische prints is hier dan ook een logisch gevolg van de natuurlijke omgeving’, zegt Mechtelien. Ook wilden de eigenaren de sfeer van Domburg en de zee graag terugzien in huis. Begrijpelijk, je wandelt hier zo naar het strand. Voor dat Zeeuwse licht en een bepaalde excentriciteit in de badplaats Domburg kwamen vorsten, bohemiens en kunstenaars in de negentiende eeuw al naar Walcheren.

Kunstschilder Piet Mondriaan deed dat in 1908 voor het eerst en keerde nog vaak terug. ‘Buiten is het genieten. Je loopt zo de velden in. Ook het bos en de duinen zijn dichtbij. Op gunstig tijdstippen stappen de herten zo voor je langs’, vervolgt Mechtelien. Om de sfeer van de omgeving te pakken koos ze voor Hollandse witjes, sisal accenten en portretten van Hollandse Sier. De grote, ingekleurde foto’s van Zeeuwse meisjes dateren uit de periode rond 1900 en zijn bewerkt met bladgoud. ‘Fris nostalgisch en typisch Zeeland. De blik in de ogen van de vrouwen heeft iets melancholisch, heel mooi vind ik.’

Alle slaapkamers hebben landelijk behang van Cole & Son, hier Whimsical Garden. Om de sfeer van de boerderij te accentueren zijn de hoofdborden van de twee eenpersoonsbedden van hout en vervolgens geschilderd
Alle slaapkamers hebben landelijk behang van Cole & Son, hier Whimsical Garden. Om de sfeer van de boerderij te accentueren zijn de hoofdborden van de twee eenpersoonsbedden van hout en vervolgens geschilderd.
Wikkelhouse
‘Een Wikkelhouse kan overal geplaatst worden. Ook op een boerenerf’

Op het erf, achter de voormalige stallen, staan een Wikkelhouse en een yogastudio met uitzicht op akkers en weilanden. ‘Een Wikkelhouse is een duurzaam tiny designhuis van golfkarton (met waterproof folie) dat overal geplaatst kan worden. Ook de yogastudio is een ontwerp van Fiction Factory, de makers van het Wikkelhouse. Geïnspireerd op de oude, boerennissenhut die vroeger op deze plek stond, bouwden ze een studio met duurzame materialen. De eigenaren verhuren de boerderij en het tiny house ook aan yogagroepen. Dan is zo’n studio ernaast ideaal.’

Het contrast tussen de duurzame tiny houses met de gerenoveerde boerderij ’t Hof Klein Duinvliet is groot. En dat maakt het zo interessant. Op dit landgoed heerst een vrije geest zoals die altijd heeft geheerst in Domburg. Met ruimte voor nieuwe idee n en pure schoonheid

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees verder in Residence no.7/8 bestel het meinummer hier via onze online shop.

Productie en tekst Louël de Jong | Fotografie Martine Berendsen

INSPIRATIE

Back to top