Overslaan en ga direct naar de inhoud

In dit appartement draait alles om de kleur groen

Groene woonkamer in Londen
Een lichte, groene woonkamer met banken van Cappellini en Designers Guild, de marmeren Tulip-tafeltjes van Eero Saarinen voor Knoll. Op de voorgrond de Diamond Chair van Harry Bertoia voor Knoll. De vloerlamp is een ontwerp van Serge Mouille, de kroonluchter is vintage.

Liza Giles is freelance stylist en werkte voor onder andere Terence Conran en Designers Guild. Haar man Matt is partner bij Giles Pike architecten. Hun huis is een ‘gelukkig toeval’ in groen in het zuiden van Londen.

Tien jaar lang woonden ze in dezelfde straat, twee deuren verderop. Toen dit huis te koop kwam hoefden ze niet lang na te denken, ook al stond het al drie jaar leeg en was enorm verwaarloosd. ‘We woonden in een typisch Londens stadhuis. Smal en verticaal met heel veel trappen. We liepen de hele dag van boven naar beneden en weer terug’, vertelt Liza Giles. ‘Dit huis is het tegenovergestelde: twee gevels breed waardoor je een heel wijdse manier van leven krijgt. Een gigantisch verschil, zeker met twee kleine kinderen.’

Liza Giles aan de Tulip-eettafel van Eero Saarinen voor Knoll.
Liza Giles aan de Tulip-eettafel van Eero Saarinen voor Knoll.

Openheid

Het Victoriaanse huis dat is gebouwd in 1880, was lange tijd eigendom van de kerk en diende als tehuis en school voor jonge kinderen. Het was niet alleen ernstig vervallen, de indeling voelde ook heel claustrofobisch aan. Authentieke elementen zoals schouwen en haarden waren tijdens een brand in de jaren zeventig verloren gegaan. Architect Matt ging meteen aan de slag met de lay-out.

Met name de begane grond werd volledig opengebroken om meer samenhang tussen de verschillende ruimtes en de grote tuin te krijgen. Zo kwamen ook de drie meter hoge plafonds weer tevoorschijn. ‘We wilden meer openheid en een natuurlijk flow in het huis en dat is gelukt’, aldus Matt. ‘Zo hebben we achter in de keuken een extra deur gemaakt zodat je een rondje kunt lopen over de hele begane grond. Een heel simpele oplossing die een wereld van verschil maakt.’

Verslaafd aan kleur

Toen Matt klaar was met zijn werk, nam Liza het van hem over. ‘Als je vijftien jaar met Tricia Guild hebt samengewerkt, raak je vanzelf verslaafd aan kleuren’, lacht ze. ‘Matt houdt van licht, wit en strak, ik van vintage en Frans antiek. Toch vormen we samen een goed team en vinden we het leuk om samen aan projecten te werken. Dan gaan we lekker eten met een goed glas wijn en een schetsboek erbij en beginnen dingen uit te werken. Zo houden we elkaar in balans.’

Het resultaat: een licht en ruimtelijk huis waarin een ritmisch kleurengebruik in voornamelijk groen, afgewisseld met een hint blauw, zorgt voor een frisse uitstraling. ‘Ik heb niet eens bewust gekozen voor groen’, verklaart Liza. ‘Terwijl ik in de tuin aan het werk was, realiseerde ik me hoe rustgevend die kleur is. Zo is groen langzaam maar zeker het huis ingeslopen. Met als grote voordeel dat, met name de hangende planten, de grote, hoge ruimtes intiemer maken.’

De groene barkrukken in de keuken zijn van Hay. Boven het marmeren eiland hangt een kroonluchter van Maison Artefact.
De groene barkrukken in de keuken zijn van Hay. Boven het marmeren eiland hangt een kroonluchter van Maison Artefact.

Verrassing

Volg de planten in de nieuwe gang die doet denken aan een catwalk en je komt in de woonkamer waar grote openslaande deuren het daglicht en de groene tuin binnenhalen. De zwevende boekenplanken die het vloeroppervlak optisch vergroten, zijn een idee van Matt. De antieke kandelaars en kunstwerken zijn de inbreng van Liza. Hetzelfde in de keuken, waarvan de basis strak en wit is, maar vintage keukenspullen, kleine schilderijtjes en een kristallen kroonluchter de rechte lijnen verzachten.

De grootste verrassing – ook voor Liza en Matt – was de ontdekking van een nieuwe ruimte in het souterrain, onderaan de trap. Waar ooit de oude keuken stond, is nu een tuinkamer gemaakt die is gevuld met boeken, planten en retro items die Liza vond op de Sunbury Antiques Fair. Deze spontaan ontstane ruimte is nu de favoriete plek om je terug te trekken met een boek en kop thee en te genieten van het uitzicht op de tuin.

Per toeval ontstond de tuinkamer in het souterrain, nu een geliefde plek om je even terug te trekken met een goed boek. De stoelen zijn vintage, de boekenkast is op maat gemaakt en de tafel met marmeren blad is van Designers Guild.
Per toeval ontstond de tuinkamer in het souterrain, nu een geliefde plek om je even terug te trekken met een goed boek. De stoelen zijn vintage, de boekenkast is op maat gemaakt en de tafel met marmeren blad is van Designers Guild.

Gelukkig toeval

Op de eerste verdieping liggen de slaapkamer van Liza en Matt walk-in closet en badkamer, een logeer- en studeerkamer. Zoons Arlo (7) en Elwood (9) slapen en baden op de tweede verdieping waar ook de studio van Liza ligt. In het souterrain bevinden zich – naast de tuinkamer – nog twee slaapkamers, een douche en tv-kamer. ‘Het is een echt familiehuis geworden. Groot en ruimtelijk, maar ook met plekken waar je je terug kunt trekken en kunt genieten van de rust’, aldus Matt.

Liza vult aan: ‘Dat is natuurlijk pure luxe in een stad als Londen waar huizen met zo’n grote tuin schaars zijn. Dit huis is een samensmelting van onze beide interesses. Sommige dingen passen niet perfect samen, maar juist dat geeft het interieur karakter. Ik noem het een gelukkig toeval.’

Door de gele wanden lijkt het alsof de zon schijnt in de badkamer. De koperen kranen zijn van Vola, het vloerkleed komt uit Marrakech. Het gordijn is van Designers Guild.
Door de gele wanden lijkt het alsof de zon schijnt in de badkamer. De koperen kranen zijn van Vola, het vloerkleed komt uit Marrakech. Het gordijn is van Designers Guild.

Gepubliceerd in Residence No. 4 verkrijgbaar online. Fotografie: Rei Moon/Moon Ray Studio/Living Inside / Tekst: Sylvia Emonts

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top