Overslaan en ga direct naar de inhoud

Deze tentoonstellingen wil je nu bezoeken

Maandenlang was het stil in museum- en galeriezalen, maar binnenkort leeft het er eindelijk weer. Residence selecteert tien tentoonstellingen die je zeker niet wilt missen.

Mia Karlova galerie stoel van Vadim Kibardin

A Life Less Ordinary - Mia Karlova Galerie

In A Life Less Ordinary zet interieurdesigner en curator Mia Karlova vier kunstenaars in de schijnwerpers. De galerie van Karlova is geopend in tijden van de pandemie en daarom heeft ze ervoor gekozen dat centraal te zetten in deze expositie. (foto: Paper Chair n°7 door Vadim Kibardin, Mia Karlova Galerie 2021 © Jeroen van der Spek)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Slavernij - Rijksmuseum Amsterdam

Jarenlang is naar de tentoonstelling Slavernij uitgekeken. Het Rijksmuseum Amsterdam is namelijk het eerste nationaal museum dat de blik richt op slavernij in de Nederlandse koloniale periode, op vier continenten. Ook de effecten ervan in Nederland zelf komen aan bod. De tentoonstelling toont aan dat slavernij een wezenlijk onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

The Things I Used To Do - De Pont Museum 

Als nazaat van een zeventiende-eeuws bestuurslid van de admiraliteit, verdiepte kunstenaar Hans Broek zich in de geschiedenis van de slavernij. Hij reisde daarvoor naar Ghana, Senegal, Suriname en Curaçao. Het resulteert in de indrukwekkende tentoonstelling The Things I Used To Do.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Stadscocon - Sint Janskerk

Maar liefst 26 meter lang, 9,5 meter hoog en breed is kunstwerk Stadscocon. Bezoekers kunnen er bovendien letterlijk doorheen lopen. Kunstenaar Florentijn Hofman (1977) installeerde de groene opblaasbare cocon tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam. Daarmee wil het Stedelijk Museum Schiedam kunstliefhebbers die na een lange lockdown behoefte hebben aan iets moois een onalledaagse ervaring bieden. En dat is het zeker.

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Ongekend - Van Gogh Museum

In de afgelopen tien jaar heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam tal van bijzondere werken aangekocht. Een aantal daarvan en vooral verhalen waarom, is te zien in de tentoonstelling Ongekend. (foto: Henri de Toulouse-Lautrec, 'De clown in de Moulin rouge (La clownesse au Moulin rouge)'​, 1897, kleurenlithografie op papier, 41 x 32.3 cm​, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)) 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-westfries

Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang - Westfries Museum

De tentoonstelling ‘Ambacht aan de Wand, de betovering van beschilderd behang’ in het Westfries Museum vertelt niet alleen het verhaal van de mooiste papieren muurdecoraties, het museum heeft er ook een creatieve wedstrijd aan verbonden. Een ontwerpwedstrijd waarmee je een privésessie met Snijder&CO kunt winnen én een tijdelijke plek in het museum. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Mode uit het Rijksmuseum - Op Solder 

De vrouwen die in 1868 naar een verborgen kerk gingen, deden dat in gepaste kleding. Die unieke verzameling kostuums uit de 19e eeuw uit het depot van het Rijksmuseum zijn vanaf 5 juni te zien in Museum Ons' Lieve Heer op Solder. De plek waar de dames zich destijds ook al verzamelden. (foto: Rebekka Mell)

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Zoom Pavilion- Nxt Museum 

Big Brother is watching you, daar draait het allemaal om in de nieuwste tentoonstelling van het Amsterdamse Nxt Museum. Zoom Pavilion is een interactieve video-installatie die de allesomvattende rol van toezichtssystemen in onze samenleving zichtbaar maakt. 

12-musea-om-nu-te-bezoeken-rijksmuseum

Christie van der Haak Nouveau Deco - Stedelijk Museum Kampen

Voor Christie van der Haak is een patroon geen simpele versierende decoratie, maar een tekening die zijn eigen betekenis heeft en de geschiedenis verbeeldt van de plek waar het zich bevindt. Deze zomer transformeert ze het Stedelijk Museum Kampen in een modern stadspaleis met rijk gedecoreerde en kleurrijke zalen, waar je je ogen uitkijkt. Daarvoor nam Christie van der Haak de Art Nouveau kunststroming, die rond 1890 in opkomst kwam, als uitgangspunt voor een compleet nieuwe vormentaal, die verdergaat waar de Art Nouveau gestopt is. (foto: Christie van der Haak) 

INSPIRATIE

Back to top