Overslaan en ga direct naar de inhoud

Gespot: de keramieken vazen van Sophie Dries

Sophie Dries. Fotograaf: Stephan Julliard.
Sophie Dries. Fotograaf: Stephan Julliard.

Architect en ontwerper Sophie Dries sloeg de handen ineen met Franse keramisten voor boeiende objecten.

Samen met de Franse pottenbakkers Thomas Vivant en Felix Galland creëerde Sophie Dries de Traces-collectie. De basis van elke vaas is puur materiaal, contrasterend met zorgvuldige bewerkingen hiervan. Elk object is met de hand gemaakt en genummerd, er wordt op aanvraag geproduceerd.

Contrastrijk beschadigd

De collectie is vernoemd naar een soort littekens in keramiekwerk, of eigenlijk de expres met een mes aangebrachte insnijdingen die een keramist aanbrengt alvorens een werk de oven in gaat. Deze traces zijn als de sporen van de ontwerpgeschiedenis, van primitieve pottenbakkerij naar hedendaags design. Sophie Dries maakt steeds het eerste ontwerp van de vazen, die later in keramiek worden uitgevoerd door de Franse makers. Dries werkt hiervoor met de hand, zonder mallen of mechanische technieken. Het contrast tussen zwarte klei en glanzend glazuur is even belangrijk als het spel tussen gladde oppervlaktes en de expres ‘beschadigde’ textuur van het keramiek.

Architectonische vormen

De eerste Traces-collectie was te zien tijdens de Salone del Mobile 2016. Een jaar later toonde Dries een nieuwe serie keramiekwerk met onverwachte vormen. Deze set heeft een vormentaal refererend aan zowel Mayatempels als de vormen van de visionaire architect Étienne-Louis Boullée, uit de achttiende eeuw. Dries gebruikte voor deze serie seleniet, een mineraalsoort die het kaarslicht van de kandelaren van geborsteld metaal geleidt, en zwarte klei met ruwe structuren. In 2018 was deze collectie onder andere te zien in een tentoonstelling in Daforma Gallery in Rome, in 2019 was de serie bijvoorbeeld te koop in de boetiek van Musée des Arts Décoratifs tijdens Collectible.

Tijd voor drie designs uit de hand van Sophie Dries.

1. Keramiekwerk uit de serie Traces van Sophie Dries.

Traces
Traces

2. Keramiekwerk uit de serie Traces van Sophie Dries.

Traces.
Traces.
Traces.
Traces.

3. Schalen op elkaar, fotografie: Florian Daguet Bresson.

Schalen op elkaar.
Schalen op elkaar.

Samenstelling Maartje Leek / Tekst Lisa Goudsmit

INSPIRATIE

Back to top