Overslaan en ga direct naar de inhoud

De redactie van Residence tipt vijf kunstenaars die we zagen bij KunstRAI

Kunstrai

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de KunstRAI: de langstlopende beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. De redactie van Residence tipt vijf kunstenaars die we gespot hebben en het volgen meer dan waard zijn.

 Tijdens de KunstRAI in Amsterdam exposeren meer dan 80 galerieën hedendaagse en toegepaste kunst in de RAI in Amsterdam.

Johan Kleinjan

Van de kunstwerken van Johan Kleinjan word je direct vrolijk. Het zijn kleurrijke schilderijen met een bijzonder verhaal. Hij verzamelt planten en bloemen die op straat zijn achtergelaten en neemt die onder zijn hoede in zijn studio. Vervolgens geeft Kleinjan de gevonden planten en bloemen nieuw leven door hier een prachtig schilderij van te maken. Kleinjan exposeert bij Galerie Fleur & Wouter overigens niet alleen achtergelaten planten, maar ook kunstwerken van alledaagse eigenaardigheden: zo heeft hij een schilderij gemaakt met deelnemers van het tv-programma Opsporing Verzocht. Uniek is het zeker.

Flowers Uni Ted door Johan Kleinjan. (Foto: Instagram Johan Kleinjan).
Flowers Uni Ted door Johan Kleinjan. (Foto: Instagram Johan Kleinjan).

Mathijs Siemens

Kunst stroomt door de aderen van Mathijs Siemens. Hij groeide op in een creatief gezin en maakte in zijn tienerjaren al veel tekeningen. Na zijn studie aan de kunstacademie raakte hij geïnteresseerd in architectonische perspectieven en de functie van kleur en diepte. Dat vertaalt zich anno 2021 in kunstwerken waarbij katoengaren het belangrijkste materiaal is. Een kleurrijk werk met bijna hallucinerend effect door de grote hoeveelheid aan lagen.

(Foto: Instagram Mathijs Siemens).
(Foto: Instagram Mathijs Siemens).
(Foto: Instagram Mathijs Siemens).
(Foto: Instagram Mathijs Siemens).

Astrid Verhoef

Fotograaf Astrid Verhoef heeft tijdens KunstRAI haar werk uit de Human/Nature serie tentoongesteld. Het werk is te zien in Koster Fine Art Gallery. Ze reisde ervoor naar afgelegen landschappen over de hele wereld om haar plaats in de natuurlijke wereld te onderzoeken. Verhoef fotografeert zichzelf en bewerkt vervolgens dat beeld.

Marinke van Zandwijk

In het werk van Marinke van Zandwijk draait het allemaal om het blazen van bellen. Je leest het goed! Na het blazen van het glas, knipt ze de bel los van de blaaspijp waardoor het een bijzondere vorm aanneemt. Dat komt ook omdat er een touw of ander metalen attribuut aan toe wordt gevoegd om het een eigen leven te geven. De sculpturen vormen samen een 'soort familie', zegt Marinke er zelf over. 'De interactie tussen het fragiele en transparante glas en het stoere, robuuste staal benadrukt de kwetsbaarheid van het glas.' 

Kees de Vries

Zout. Dat is waarmee Kees de Vries zich de hele dag omringt. Het is volgens de kunstenaar het mooiste materiaal dat er op de wereld te vinden is. ‘Reflecterend, zuiverend, minimalistisch’. In zijn kunstwerken laat hij zout uitgroeien tot tafels, schalen en andere alledaagse objecten, waardoor het een bijzonder effect krijgt.

INSPIRATIE

Back to top