Overslaan en ga direct naar de inhoud

8 x hotels met kunst in de hoofdrol

Le Negresco in Frankrijk.
Le Negresco in Frankrijk.

Logeren te midden van kunst: steeds meer hotels lijken letterlijk musea te worden. De eigenaars tonen er de gasten vol trots hun kunstcollectie. Hier een paar van de kunstigste slaapplekken.

The Thief in Noorwegen

In het hart van de hipste wijk van Oslo, Tjuvholmen, opende hotelier en kunstverzamelaar Petter Stordalen hotel The Thief, dat zijn naam ontleent aan de dieven die in vorige eeuwen de wijk onveilig maakten. Stordalen ging een samenwerking aan met het naburige door Renzo Piano ontworpen Astrup Fearnley Museum, dat een van ’s werelds beste privécollecties hedendaagse kunst bevat. Sune Nordgren, de voormalige directeur van het Nationaal Museum van Noorwegen, mocht als curator enkele kunstwerken van het museum uitkiezen en die in het hotel plaatsen, samen met die uit de collectie van Stordalen. Zo hangt in de lobby onder andere het iconische werk Cowboy van Richard Prince en zijn er kunstwerken van Niki de Saint Phalle, Damien Hirst en Nate Lowman te bewonderen. Let in de liften op de video-installaties van Julian Opie. Nog meer kunst is er op de kamers, met onder andere als ’s werelds eerste hotel op televisie een kanaal waar uitsluitend videokunst is te zien. Als hotelgast heb je ook gratis toegang tot het Astrup Fearnley Museum. 

Le Negresco in Frankrijk

‘Echte kunst is mooi en alles wat echt is past bij elkaar. En het verwijt dat ik alle kunststromingen door elkaar heen gebruik, vind ik niet erg,’ zei de in 2019 overleden Madame Jeanne Augier, de flamboyante eigenaresse van Le Negresco, in een interview. Het in 1912 door de Nederlander Eduard Niermans ontworpen hotel is de blikvanger aan de Promenade des Anglais in Nice en is een van de grandes dames van de belle époque. Madame Augier heeft er alle publieke ruimtes en honderdveertig kamers en achttien suites persoonlijk en geheel volgens haar filosofie ingericht met de meest uiteenlopende kunstvoorwerpen uit haar eigen collectie. Zo hangt in de Salon Louis XIV een zeldzaam portret van de Zonnekoning van Hyacinthe Rigaud (1659-1743). In de Salon Royal hangt ’s werelds grootste kroonluchter van Baccarat boven het enorme beeld La Nana Jaune van Niki de Saint Phalle. Ook het meubilair in de kamers is een samensmelting van antiek uit alle tijden. En omdat op letterlijk alle details is gelet, ben je zelf ook een ‘kunstvoorwerp’ van het hotel geworden. ‘Zo voelt elke gast zich thuis!’ 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Salon Versailles in Negresco.
Salon Versailles in Negresco.

The Dolder Grand in Zwitserland

De grand old lady van Zürich, The Dolder Grand, werd met de aanbouw van twee vleugels – ontworpen door de vermaarde architect Norman Foster – in een nieuw jasje gestoken. Enkele topwerken uit de kunstcollectie van eigenaar Urs Ernst Schwarzenbach kregen er een plekje. Andy Warhols Big Retrospective Painting karakteriseert de lobby. Als gast kun je er een iPad krijgen die je langs de meer dan 120 werken van internationale kunstzwaargewichten leidt. Zo hangt Sol LeWitts Horizontal Brushstrokes in de spa, Fernando Botero’s Woman with Fruit op het spa-terras en eet je in het tweesterren The Restaurant onder toeziend oog van Salvador Dalí’s Femmes Métamorphoses, een paar stillevens van Tamara de Lempicka en Rose Painting (Near Van Gogh’s Grave) VIII van Julian Schnabel. De gids leidt je ook naar kunstwerken van Takashi Murakami, Joan Miró, Urs Fischer, Duane Hanson en Keith Haring. Kunstenaar en designer Rolf Sachs is verantwoordelijk voor de kunstinstallatie die het plafond van restaurant Saltz siert, waarvoor hij zich liet inspireren door het Zwitserse berglandschap.

The Dolder Grand in Zwitserland.
The Dolder Grand in Zwitserland.

Ashford Castle in Ierland

Het imposante Ashford Castle, dat aan de Ierse westkust in de County Mayo ligt, dateert oorspronkelijk uit het begin van de dertiende eeuw. Uit deze periode zijn nog de romaanse toegangspoorten van het toenmalige augustijnenklooster van Cong zichtbaar. Vanaf de zestiende eeuw is het eeuwenlang gebruikt als jachtslot voor de Ierse en Engelse adel. Een van de beroemdste eigenaars was de biermagnaat Sir Benjamin Lee Guinness, die er diverse vleugels aan toevoegde in victoriaanse stijl. Ook liet hij speciaal voor het bezoek van de Engelse koning George V de Dungeon Bar bouwen. Schitterend zijn de eikenhouten lambriseringen die de wanden van de publieke ruimtes decoreren. In restaurant George V hangen elf antieke Waterfordkroonluchters, terwijl aan de muren schilderijen hangen van onder anderen de Ierse schilders George Barrett, Frank Egginton en Jeremiah Hodges Mulcahy. Ook de 72 kamers en elf suites ademen de sfeer uit van lang vervlogen tijden met antieke bureaus, kasten en bijzettafels uit de victoriaanse periode.

Ashford Castle in Ierland.
Ashford Castle in Ierland.

St. George Hotel in Finland

Wanneer je het St. George Hotel in Helsinki betreedt, word je verwelkomd door de enorme sculptuur Tianwu van Ai Weiwei. De van zijde en bamboe vervaardigde draak zweeft als het ware door de lobby van het in de negentiende eeuw door de beroemde Finse architect Onni Tarjanne ontworpen gebouw, dat eerder onderdak bood aan de Sociëteit van Finse Literatuur. Een andere opvallende zwevende sculptuur is Learning to Fly van de Finse kunstenaar Pekka Jylhä, die in 2012 internationale bekendheid verwierf door zijn glasinstallatie Awakening in het Espace Louis Vuitton in Tokio. In de publieke ruimtes en kamers bevinden zich meer dan driehonderd kunstvoorwerpen van voornamelijk hedendaagse Finse kunstenaars. Tijdens de eerste Biënnale van Helsinki, die dit jaar tot afgelopen september duurde, was het hotel met zijn kunstcollectie onderdeel van de kunstroute. Als gast van het St. George ontvang je de You Are Here-museumkaart, waarmee je 25 procent korting krijgt op de belangrijkste kunstmusea van Helsinki.

Een kamer in St. George Hotel in Finland.
Een kamer in St. George Hotel in Finland.

Hotel Raffles Europejski in Polen

Begin juni 2018 werd het Hotel Raffles Europejski in Warschau geopend, dat is gevestigd in een neorenaissancepaleis, in 1858 ontworpen door de Pools-Italiaanse architect Enrico Marconi. In het opvallend lichte interieur wordt met trots de top van de moderne en hedendaagse Poolse kunst tentoongesteld. Anda Rottenberg, de voormalige directeur van de Zacheta National Gallery of Art, stelde er zorgvuldig een collectie voor samen. Deze bestaat uit bijna vijfhonderd kunstwerken, vervaardigd door meer dan honderdtwintig kunstenaars, onder wie de legendarische Poolse avant-gardist Tadeusz Kantor. Ook de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse kunst ontbreken niet, zoals Wilhelm Sasnal, Monika Sosnowska en Turner Prize-genomineerde Goshka Macuga. De kamers van het hotel zijn een ode aan Pools vakmanschap, van de marmeren wanden in de badkamer waarin de skyline van Warschau is geëtst, tot de bewerkte wortelnotenhouten hoofdeinden van de bedden.

Een kamer in het Poolse hotel.
Een kamer in het Poolse hotel.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Semiramis in Griekenland

De kunstcollectie van de Cypriotische industrieel Dakis Joannou is inmiddels zo vermaard – een deel is te zien geweest in onder andere Palais de Tokyo in Parijs, Kunsthalle Wien, het MUMOK in Wenen en New Museum in New York – en zo groot dat hij niet meer wist hoe hij de kunstwerken aan een nog breder publiek kon laten zien. Hij besloot een deel ervan onder te brengen in een serie hotels, de Yes Hotels. Vlaggenschip is het Semiramis in Athene, dat werd ontworpen door de Egyptenaar Karim Rashid. Het gebruik van een mix aan pasteltinten in de meubels heeft vele andere designers geïnspireerd. De kunstcollectie roteert langs de diverse hotels, maar het Semiramis is het enige dat een aparte expositieruimte heeft. Joannou begon zijn kunstverzameling met de aankoop van de kunstinstallatie Equilibrium van Jeff Koons, die Joannou’s adviseur werd. Opvallende namen in de vaste collectie van het Semiramis zijn Tim Noble & Sue Webster (Yes), Vanessa Beecroft (VBGDW) en Kurt Kauper (Diva Fiction). De rest van zijn collectie is te zien in de DESTE Foundation, ook in Athene.

De entree van het hotel.
De entree van het hotel.

La Posta Vecchia in Italië

Nadat oliemagnaat J. Paul Getty La Posta Vecchia in 1960 had gekocht, kwam hij er tijdens de restauratiewerkzaamheden achter dat zich onder de fundamenten van het pand de restanten van een villa uit de Romeinse tijd bevonden. Er kwamen mozaïekvloeren vrij van onschatbare waarde, evenals grote delen van de oorspronkelijke marmeren muren, die erop duiden dat de villa voor een rijke familie als buitenhuis net buiten Rome aan zee was gebouwd. Sommige van deze antieke Romeinse vloeren zijn geïntegreerd in de nieuwe ruimtes. Ook de rest van het hotel is een groot museum. ‘Getty was gek op marmer en tijdens zijn leven legde hij een enorme collectie marmeren voorwerpen aan,’ vertelt de huidige eigenaar Robert Sció. ‘Het blad van de marmeren tafel in de lobby is vervaardigd uit hetzelfde stuk als het blad dat in het Pantheon in Rome staat, de enige nog overgebleven Romeinse tempel van de stad. De wandtapijten dateren uit de middeleeuwen en zijn gemaakt in Brussel.’ Ook alle meubels en schilderijen die er in de negentien suites zijn te vinden, zijn door Getty zelf gekocht.

Tekst: Walter de Vries

INSPIRATIE

Back to top