In Residence dekt de tafel met… spreken we deze keer met Henriëtte van Marle-Blickman, oprichter en creatieve kracht achter Henriëtte Linens. Jarenlang woonde ze in Engeland, waar een gedekte tafel net zo vanzelfsprekend is als theetijd. In Londen begon haar merk als online boetiek en groeide uit tot een label met klanten over de hele wereld. Nu ze terug is in Nederland, laat ze met haar tafellinnen zien wat aandacht aan de tafel kan doen voor een diner.
HL: “In de UK wordt een diner heel anders aangepakt dan in Nederland, afhankelijk van stad of countryside. In de stad kleden mensen zich echt aan voor een diner; vrouwen en mannen dragen vrijwel nooit gympen, dat is een ongeschreven regel en bijna een belediging naar de gastvrouw. Mannen dragen vaak een jasje. Je ziet het ook terug op tafel: bijna altijd een mooi tafelkleed, zilveren kandelaren, stoffen servetten en eten dat à la Française wordt opgediend, dus in schalen. Het servies speelt een belangrijke rol en is vaak vintage of van een mooi servieshuis.
In de countryside heb je twee varianten: de kitchen supper en het uitgebreidere diner. Een kitchen supper is informeler, in de keuken, met kaarsen aan tafel, standaard gedekt met stoffen servetten en placemats. Het servies mag tegen een stootje kunnen, vaak aardewerk met een design of print. Voor een diner in de countryside pakt men groter uit; omdat restaurants verder weg zijn voelt dat als een avondje uit, vaak met een grotere groep en een rijk gedekte tafel.”
HL: “Oh! Waar zal ik beginnen? Aan de ene kant inspireert het me ook wel om anders naar tafels te kijken. Ik zie in Nederland weinig kleur, veel grijs, wit, zwart en mat chroom of goud. Daardoor valt het design van de tafel zelf op, maar het mist aankleding. Als een bord zomaar op tafel staat, vraag ik me meteen af waarom er niets onder staat, zowel ter decoratie als ter bescherming. Ik heb nog niet veel dinertafels gezien waar de tafellinnen matchen met het patroon op de borden of waar de glazen zijn uitgezocht op de rest. Er zijn veel losse elementen, maar weinig een vooraf bedachte tablescape.”
HL: “Omdat er zoveel mogelijkheden zijn! Het geeft echt een elevated effect op het oog en op de stemming. Vrolijke kleuren, bloemen en decoratie beïnvloeden hoe we ons voelen, dat is bewezen. En als jij kookt en je best doet, komt het eten nog mooier uit op een rijk gedekte tafel.”
HL: “Tafelzilver in elke variant blijft voor mij het meest feestelijke element. Niet nieuw! Klassiek gepoetst zilver, dat geeft extra diepgang en een mooie glans. Zeker wanneer het licht van kaarsen erop valt.”
HL: “Dat kan echt overal zijn! Inspiratie zie ik als gift die helaas niet op bestelling leverbaar is. Mijn laatste inspiratie was mijn verhuizing terug naar Nederland; dat zette me aan om me te verdiepen in de Nederlandse dinercultuur en de geschiedenis ervan. Tijdens een shoot viel er eens een bloem uit een vaas precies op de servet die we fotografeerden. Dat zag er zó mooi uit dat ik direct inspiratie had voor een collectie vol geborduurde bloemen.”
HL: “Taffeta silk tafellakens, zo feestelijk! Vooral in dusty pink. Die kleur gaat zo mooi samen met helder witte servetten of placemats, met een rode borduring als contrast.”
HL: “Maak van tevoren een selectie van servies, bestek, glazen, vaasjes en kandelaren. Kijk welk tafelkleed daarbij past, of begin juist bij het tafellaken. Wit is altijd een chique optie. Strijk het kleed vooraf en poets het glaswerk, zo straalt het ook meer naast het kaarslicht. Zilver werkt voor mij altijd. Seizoensbloemen in kleine vaasjes geven veel sfeer en strikken van velours lint zijn een feestelijk accent.”