30 juni 2020

Een gelukkig toeval in groen

Liza Giles is freelance stylist en werkte voor onder andere Terence Conran en Designers Guild. Haar man Matt is partner bij Giles Pike architecten. Hun huis is een ‘gelukkig toeval’ in groen in het zuiden van Londen.

Tien jaar lang woonden ze in dezelfde straat, twee deuren verderop. Toen dit huis te koop kwam hoefden ze niet lang na te denken, ook al stond het al drie jaar leeg en was enorm verwaarloosd. ‘We woonden in een typisch Londens stadhuis. Smal en verticaal met heel veel trappen. We liepen de hele dag van boven naar beneden en weer terug’, vertelt Liza Giles. ‘Dit huis is het tegenovergestelde: twee gevels breed waardoor je een heel wijdse manier van leven krijgt. Een gigantisch verschil, zeker met twee kleine kinderen.’



Openheid
Het Victoriaanse huis dat is gebouwd in 1880, was lange tijd eigendom van de kerk en diende als tehuis en school voor jonge kinderen. Het was niet alleen ernstig vervallen, de indeling voelde ook heel claustrofobisch aan. Authentieke elementen zoals schouwen en haarden waren tijdens een brand in de jaren zeventig verloren gegaan. Architect Matt ging meteen aan de slag met de lay-out. Met name de begane grond werd volledig opengebroken om meer samenhang tussen de verschillende ruimtes en de grote tuin te krijgen. Zo kwamen ook de drie meter hoge plafonds weer tevoorschijn. ‘We wilden meer openheid en een natuurlijk flow in het huis en dat is gelukt’, aldus Matt. ‘Zo hebben we achter in de keuken een extra deur gemaakt zodat je een rondje kunt lopen over de hele begane grond. Een heel simpele oplossing die een wereld van verschil maakt.’

Verslaafd aan kleur
Toen Matt klaar was met zijn werk, nam Liza het van hem over. ‘Als je vijftien jaar met Tricia Guild hebt samengewerkt, raak je vanzelf verslaafd aan kleuren’, lacht ze. ‘Matt houdt van licht, wit en strak, ik van vintage en Frans antiek. Toch vormen we samen een goed team en vinden we het leuk om samen aan projecten te werken. Dan gaan we lekker eten met een goed glas wijn en een schetsboek erbij en beginnen dingen uit te werken. Zo houden we elkaar in balans.’
Het resultaat: een licht en ruimtelijk huis waarin een ritmisch kleurengebruik in voornamelijk groen, afgewisseld met een hint blauw, zorgt voor een frisse uitstraling. ‘Ik heb niet eens bewust gekozen voor groen’, verklaart Liza. ‘Terwijl ik in de tuin aan het werk was, realiseerde ik me hoe rustgevend die kleur is. Zo is groen langzaam maar zeker het huis ingeslopen. Met als grote voordeel dat, met name de hangende planten, de grote, hoge ruimtes intiemer maken.’



Verrassing
Volg de planten in de nieuwe gang die doet denken aan een catwalk en je komt in de woonkamer waar grote openslaande deuren het daglicht en de groene tuin binnenhalen. De zwevende boekenplanken die het vloeroppervlak optisch vergroten, zijn een idee van Matt. De antieke kandelaars en kunstwerken zijn de inbreng van Liza. Hetzelfde in de keuken, waarvan de basis strak en wit is, maar vintage keukenspullen, kleine schilderijtjes en een kristallen kroonluchter de rechte lijnen verzachten.
De grootste verrassing – ook voor Liza en Matt – was de ontdekking van een nieuwe ruimte in het souterrain, onderaan de trap. Waar ooit de oude keuken stond, is nu een tuinkamer gemaakt die is gevuld met boeken, planten en retro items die Liza vond op de Sunbury Antiques Fair. Deze spontaan ontstane ruimte is nu de favoriete plek om je terug te trekken met een boek en kop thee en te genieten van het uitzicht op de tuin.



Gelukkig toeval
Op de eerste verdieping liggen de slaapkamer van Liza en Matt walk-in closet en badkamer, een logeer- en studeerkamer. Zoons Arlo (7) en Elwood (9) slapen en baden op de tweede verdieping waar ook de studio van Liza ligt. In het souterrain bevinden zich – naast de tuinkamer – nog twee slaapkamers, een douche en tv-kamer. ‘Het is een echt familiehuis geworden. Groot en ruimtelijk, maar ook met plekken waar je je terug kunt trekken en kunt genieten van de rust’, aldus Matt. Liza vult aan: ‘Dat is natuurlijk pure luxe in een stad als Londen waar huizen met zo’n grote tuin schaars zijn. Dit huis is een samensmelting van onze beide interesses. Sommige dingen passen niet perfect samen, maar juist dat geeft het interieur karakter. Ik noem het een gelukkig toeval.’



Gepubliceerd in Residence No. 4 verkrijgbaar online


Credits

/ Fotografie: Rei Moon/Moon Ray Studio/Living Inside
/ Tekst: Sylvia Emonts

Zoek uw toplocatie

Direct naar woning

AALSMEER
Prijs op aanvraag
1/6
BLARICUM
Prijs op aanvraag
2/6
VOORBURG
€ 2.695.000 k.k.
3/6
WESTBROEK
€ 2.500.000 k.k.
4/6
OIRSCHOT
Prijs op aanvraag
5/6
Everbeek
Prijs op aanvraag
6/6

Nu in Residence

IN RESIDENCE #6 Terracotta Goddess
  • Totaal Terracotta INSPIRATIE
  • Anne Agbadou-Masson
  • HOMMAGE aan Italiaanse vrienden
  • 5 interieurs WARMTE in je eigen huis
  • SECRET ESCAPES van de redactie

Meest bekeken

BLARICUM
Prijs op aanvraag
1/5
NIJMEGEN
€ 3.300.000
2/5
ENTER
€ 648.000
3/5
HEEG
€ 500.000
4/5
ROOSTEREN
€ 5.900.000
5/5

Nieuw aanbod

Sophiaweg 89
NIJMEGEN
€ 3.300.000 k.k.
Menuet 7
NIEUW-VENNEP
€ 925.000 k.k.
Randduinweg 31
OOSTKAPELLE
Prijs op aanvraag