Overslaan en ga direct naar de inhoud

Internationale vrouwendag: Residence zet vrouwen uit de cultuur en interieurbranche in het zonnetje

Beata Heuman.
Beata Heuman.

Internationale vrouwendag op 8 maart is sinds 1910 een jaarlijks terugkerend begrip. Op deze dag brengen we gendergelijkheid, emancipatie en vrouwenrechten onder de aandacht door middel van het voeren van campagnes en het organiseren van acties, bijeenkomsten en evenementen. 

Ieder jaar is er een thema wat gekoppeld wordt aan de dag. Dit jaar is dit thema onbeperkt leefbaar. Onderwerpen als ongelijke kansen, armoede en beperkingen door geweld tegen vrouwen worden hierin aan het licht gebracht. Onze eigen omgeving daarmee niet uitgesloten, waardoor deze steeds beperkter lijkt te worden. Hiermee is het streven naar een onbeperkt leefbare omgeving een goed uitgangspunt. Residence laat deze dag niet aan zich voorbij gaan en zet vier creatieve vrouwen in het zonnetje. Mocht je ook je stem willen laten horen? Dan is een mooi begin de hashtag #onbeperktleefbaar gebruiken. 

Beata Heuman
De van oorsprong Zweedse interieurontwerper Beata is gevestigd in Londen met haar bedrijf. Haar werk staat bekend als klassiek, kleurrijk en speels. Beata publiceerde in maart 2021 haar boek Every Room Should Sing, waarin ze in tien hoofdstukken verschillende theorieën over ontwerpfilosofie bespreekt. Naast het creëren van spraakmakende en inspirerende interieurs, heeft Beata ook verschillende interieur objecten ontwikkeld zoals de DODO Egg Pendant. Alles is te zien en te koop in haar online winkel Shoppa.

Beate Heuman.
Beate Heuman.
Beata's Riverside Home aan de Theems is Londen.
Beata's Riverside Home aan de Theems is Londen.

Yiling Changues
De illustratrice Yiling Changues, die op Tahiti woont en werkt, brengt met viltstiften en oliepastels op een eigentijdse manier de traditie van de sarong en het knopen ervan aan het licht. De ontwerpstudio van Pierre Frey nodigde de kunstenaar uit om creaties voor de ILES ENCHANTEES-collectie te ontwerpen. De werken van Yiling verbinden zich met de natuur en geven vrouwelijke lichamen een prominente plaats, ondergedompeld in een kleurrijke Polynesische vegetatie.

Yiling Changues.
Yiling Changues.
Het ontwerp van Yiling Changues voor Pierre Frey.
Het ontwerp van Yiling Changues voor Pierre Frey.

Beatrix Ost 
Een artistiek multi talent. De beeldend kunstenaar, ontwerpster, scenarioschrijver en filmmaker bezit ook een rijke biografie: een jeugd waarin ze haar identiteit verkent in het naoorlogse Duitsland. Ze maakt de vormende jaren in Studio 54 en het Andy Warhol-tijdperk in New York City mee. Ondanks haar leeftijd is Ost niet te stoppen. Veroudering biedt haar alleen maar een kans om verder te evolueren, om geïnspireerd te raken door degenen die jonger zijn dan zij en om creatief grenzen te blijven verleggen.

Beatrix Ost.
Beatrix Ost.
Interieur van Beatrix Ost uit het boek "A Room Of Her Own".
Interieur van Beatrix Ost uit het boek "A Room Of Her Own".

Nicole Dohmen & Andrea van Well
Na jaren eigen verbouwingen en het verslinden van alles op het gebied van interieur hakte Nicole Dohmen vijf jaar geleden de knoop door om voor zichzelf te beginnen. Niet lang daarna sloot Andrea van Well zich als projectmanager aan. Een gouden formule, want sinds de start in 2018 draait Atelier ND Interior op volle toeren en is de designstudio niet meer weg te denken uit de Nederlandse interieurwereld. Later vergezeld door Andrea van Well, samen maken ze Atelier ND tot het goedlopende bedrijf tot wat het nu is.

Andre & Nicole in het huis van Andrea in Loenen. Fotografie: Space Content Studio.
Andre & Nicole in het huis van Andrea in Loenen. Fotografie: Space Content Studio.
Interieur van Andrea in Loenen. Fotografie: Space Content Studio.

Voor meer informatie ga naar www.internationalwomensday.com

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Bobby Bo Stips

Back to top