Overslaan en ga direct naar de inhoud

Trends uit Milaan: dit zijn de hoogtepunten van Milaan Design Week

Sé Chic.
Sé Chic. Beeld: Andrea Ferrari.

Salone del Mobile zit er weer op. Als onderdeel van de Milaan Design Week heeft de redactie van Residence zich afgelopen week ondergedompeld in de laatste collecties en nieuwste trends. We nemen jullie mee op pad.

Arflex
Maria Marenco ontwierp ruim vijftig jaar geleden de Marenco-bank. Tijdens Milaan Design Week werd een splinternieuwe versie van het meubel gelanceerd: een stoel voor buiten in verschillende prints. Hiermee laten Arflex en Mario Marenco zien hoe je 1 design zowel voor binnen- als voor buiten kunt gebruiken. Uiteraard is deze nieuwe versie waterproof en van materiaal dat zonlicht kan weerstaan.

De outdoor-collectie van Maria Marenco.
De outdoor-collectie van Maria Marenco.
Arflex.
Arflex.

B&B Italia
B&B Italia slaat voor het eerst de handen ineen met een modeontwerper. De eer is aan de Britse Stella McCartney. Zij heeft voor het Italiaanse designlabel een print ontworpen in rode ‘Fungi Forest’-print. Een stijlvolle stoel als eyecatcher in je woonkamer. 

Stella McCartney ontwerpt een print voor B&B Italia.
Stella McCartney ontwerpt een print voor B&B Italia.

Dior Maison
Vorig jaar
nodigde Dior Maison zeventien kunstenaars uit om de iconische ‘Medallion Chair’ nieuw leven in te blazen, dit keer pakken ze het anders aan. Grootheid in de interieurwereld Phillip Starck krijgt de eer. Hij komt met een nieuwe versie van de beroemde stoel in alle kleuren en maten. Iets dat een tijdloos ontwerp oplevert.

De Medallion Chair door Phillip Starck.
De Medallion Chair door Phillip Starck.

Edra
Asymmetrische banken en ronde, golvende vormen. Dat is iets dat we veel zagen in Milaan. Een goed voorbeeld daarvan is de Standalto-bank van Francesco Binfaré voor Edra. Een elegante, maar zeer zachte bank, te bestellen in verschillende vormen en maten. De grootste versie is zo groot als een bed, met een enorm oppervlakte om op te liggen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De Standalto-bank van Francesco Binfaré voor Edra.
De Standalto-bank van Francesco Binfaré voor Edra.

Flexform
Het van oorsprong Italiaanse Flexform heeft in het centrum van Milaan een nieuwe showroom in een voormalig bankgebouw geopend. Na een verbouwing van een jaar is het prachtige gebouw sinds Milaan Design Week te bezoeken. ACPV Architects is gevraagd om een ontwerp te maken voor de inrichting van de Italiaanse flagship store.

Lees ook ons interview met Flexform-ontwerper Christophe Pillet: ‘Er zou geen verschil moeten zijn tussen meubels voor binnen en buiten’. 

De nieuwe showroom van Flexform.
De nieuwe showroom van Flexform.

Lee Broom
Lampenkunst bij Lee Broom. Het label lanceert een enorme variëteit aan collecties tijdens Milaan Design Week als onderdeel van het 15-jarige jubileum van het bedrijf. De Divine Inspiration-collectie is de eerste in vier jaar en bestaat uit zes nieuwe lichtontwerpen. De ontwerper liet zich inspireren door kathedralen, tempels en kerken. Lee Broom: “Ik heb besloten terug te blikken op een aantal dingen die mij in de eerste plaats inspireerde ontwerper te worden. Ik ben gaan kijken naar de brutalistische architectuur waarmee ik ben opgegroeid en waar ik van hou.”

Foto: Chant Light in frosted glass bij Lee Broom.
Foto: Chant Light in frosted glass bij Lee Broom.
Foto: Chant Light in frosted glass bij Lee Broom.
Foto: Chant Light in frosted glass bij Lee Broom.

Rina Menardi
Wabi Sabi in je interieur. We zagen prachtig handgemaakt keramiek van Rina Menardi tijdens Salone del Mobile. Lees ook ons artikel: 7 x Wabi-Sabi in je interieur.

Wabi Sabi in je interieur
Wabi Sabi in je interieur.
Rina Menardi aan het werk.
Rina Menardi aan het werk.

Salvatori
Salvatori presenteert een aantal nieuwe collecties tijdens Milaan Design Week. Er is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo maken ze van restmarmer nieuwe items en gebruiken ze de Japanse Kintsugi-techniek om gebroken of gebarsten marmer aan elkaar te plakken.

Salvatori.
Salvatori.


Sé Chic. Sé Collections komt met een eerbetoon aan Studio 54 in New York met een splinterniuewe discoballamp van Studio MTX. Ook zijn er in de collectie nieuwe ontwerpen van Nika Zupanc en Ini Archibong te zien. Dit alles was te zien in een ruimte van Rosanna Orlandi.

Beeld: Andrea Ferrari.
Beeld: Andrea Ferrari.

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top