Overslaan en ga direct naar de inhoud

Dit zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd van het Westfries Museum

 Dit zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd van het Westfries Museum

Groot nieuws voor kunstenaars Mark de Weijer en Xantha-Iris Vorst. Zij zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd rond de expositie Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ van het Westfries Museum.

Afgelopen maanden hebben bijna vijftig kunstenaars werk ingezonden voor de wedstrijd van het Westfries Museum in Hoorn waarbij een plek in de tentoonstelling Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang gewonnen kon worden, waar wij al eerder over schreven.

Een vijfkoppige vakkundige jury ontmoette uit de vijftig kandidaten later vijf genomineerden om vragen te stellen en de werken van dichtbij te bestuderen. In de jury zaten Henriëtte Tilgenkamp (conservator Westfries Museum), Idelette van Leeuwen (hoofd restauratieatelier papier en foto’s Rijksmuseum), Jaap Snijder en Marcelo Gimenes (kunstenaarsduo Snijder&CO) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift).

Winnaar van de wedstrijd

Winnaar voor de jury is Mark de Weijer geworden, die een verstild landschap maakte op handgeschept papier. Het past volgens de vakjury perfect bij de behangseltraditie en is tegelijkertijd ‘autonoom en vernieuwend’. Marcelo Gimenes zegt over zijn werk: ‘Het werk is op bijzonder ambachtelijke wijze met enorm veel aandacht gemaakt door met papier op zelfgemaakt papier te schilderen. Ook het ontwerp van het vennetje met de gespiegelde bomen is een moderne versie op behangontwerpen van weleer. Mark de Weijer heeft de beleving van het landschap willen oproepen waar hij graag wandelt en het ontwerp draagt echt een sfeer van Zuidoost Nederland in zich. Er zit ook een mooie optische illusie in: pas van een afstand wordt het ontwerp helder en komt het landschap tot leven. Dit is een stap verder gaan op een eeuwenoude behangseltraditie én op een Japanse papiertechniek waardoor er een totaal nieuw soort landschapsschildering ontstaat. Alles klopt hieraan. Het is waanzinnig mooi.’

Publieksprijs

Behalve een winnaar bij de vakjury, mocht ook het publiek dat doen. Het toiletbehang van Xantha-Iris Vorst, vol kleurrijke details, heeft gewonnen. De vakjury snapt dat wel: ‘Het is uit te vergroten, er is nagedacht over de locatie (verrassend om te kiezen voor toiletbehang!) en het ontwerp leent zich voor een kamertjerond, wat past bij een toilet en linkt aan de historie van handbeschilderd behang. Het ontwerp is verhalend met fantastische elementen die passen bij de locatie zoals een pissebedplantje.’

De werken van de twee winnaars zijn t/m 23 januari 2022 te bekijken in het Westfries Museum.

INSPIRATIE

Back to top