Scandinavisch en Japans design smelten perfect samen tot Japandi. Deze designstijl en filosofie viert onder andere vakmanschap, kwaliteit en subtiliteit. Wil jij je woonkamer omtoveren tot een oase van warmte en balans? Lees dan gauw verder en bekijk onze shoppingtips.
Wabi-sabi
Enkel een designstijl is Japandi niet. Het is een filosofie waarin het Japanse concept wabi-sabi en het Scandinavische hygge elkaar omarmen. De Japanse filosofie van wabi sabi is een omarming van imperfectie en vergankelijkheid. Anders dan bij minimalisme, streeft wabi-sabi niet per definitie naar een gestroomlijnd geheel. In plaats daarvan staat wabi-sabi voor een bepaalde ruigheid die inherent is aan natuurlijke materialen.
Een kunstvorm waarin de ziel van wabi-sabi sterk terugkomt, is het Japanse Kintsugi. Kintsugi is het repareren van gebroken aardewerk met gouden lak. Hiermee worden gebroken, kapotte voorwerpen hersteld en getransformeerd tot nieuwe en unieke objecten waarvan het jarenlange gebruik te zien is en de imperfecties gevierd worden.
Hygge
Het begrip vindt haar oorsprong in het Oud Noors. In de achttiende eeuw werd het woord hygge in de Deense taal geïntroduceerd en sindsdien speelt het een centrale rol in de Deense manier van leven. Het begrip hygge omvat gezelligheid en welzijn en nodigt ons uit om de kleine, alledaagse momenten in het leven te waarderen. Het draait om het creëren van een warme, uitnodigende sfeer en gaat daarbij verder dan alleen de fysieke aspecten zoals een knus interieur: het omvat ook de waardering voor momenten van vreugde, samenzijn met dierbaren, eenvoudige genoegens zoals kaarslicht, warme dranken en lekker eten.
Kenmerken Japandi
De combinatie van Japans en Scandinavisch design leidt tot een less is more interieur waarin kwaliteit en vakmanschap worden gevierd. Het kleurenschema is ingetogen met aardse kleuren: denk aan bruine, beige en grijstinten. De vormen binnen het interieur zijn clean en vaak organisch. Bij Japandi is ook vaak een gebalanceerde combinatie van rechte en organische lijnen. Denk bijvoorbeeld aan een strakke lijn met afgeronde hoeken of een rechthoekige tafel met een organisch gevormde lamp erboven. De lichtbronnen geven sfeervol licht en hebben vaak een sculpturale vorm. Verder ligt bij Japandi qua materiaalgebruik de focus op het gebruik van natuurlijke materialen. Omdat binnen het gebruikte kleurenpalet de kleuren vaak dicht bij elkaar liggen, kunnen items de show stelen door middel van de textuur. Door verschillende materialen, zoals hout, wol en natuursteen, toe te passen, ontstaat een interessante variatie aan texturen.
Het principe van Japandi omvat nog veel meer, maar met deze tips kun je alvast aan de slag. Bekijk de items hieronder voor wat inspiratie waarmee jij jouw eigen Japandi interieur creëert.
Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.