Overslaan en ga direct naar de inhoud

Chanel wordt partner van onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum

Rachel Ruysch, Stilleven met bloemen op een marmeren tafelblad, 1716. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt.
Rachel Ruysch, Stilleven met bloemen op een marmeren tafelblad, 1716. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt.

Tijdens een speciale avond rondom Internationale Women’s Day werd in het Rijksmuseum in Amsterdam dinsdagavond Chanel gepresenteerd als de partner van het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum. Residence was erbij.

Precies een jaar geleden werd het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum gepresenteerd. Het doel is om meer vrouwen op te nemen in de vaste collectie van het museum en hun zichtbaarheid te vergroten in toekomstige tentoonstellingen. Nu, een jaar later, werd in de eregalerij van het Rijksmuseum de nieuwste partner gepresenteerd: Chanel. Met de toetreding van Chanel is het mogelijk het onderzoeksproject ook komende jaren voort te zetten en er zo voor te zorgen dat vrouwen meer zichtbaar worden in het Nederlandse museum.

Verhalen van vrouwen
Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media van het Rijksmuseum: ‘Dankzij Chanel komen we dichterbij wat we willen bereiken met Vrouwen van het Rijksmuseum. Verhalen van vrouwen blijvend integreren in het verleden, het heden en de toekomst. We zijn het Chanel zeer dankbaar.’ Yana Peel is Global Head of Arts & Culture bij Chanel en voegt daaraan toe: ‘Aangezien Chanel al sinds haar oprichting strijdt voor vrouwenemancipatie in de kunst en in het leven, vinden we het belangrijk dat vrouwen weer een plek aan de museummuur krijgen. Tijdens onze meerjarige samenwerking met het Rijksmuseum zullen we vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers zetten, de representatie van vrouwelijke kunstenaars bevorderen en gerelateerde kwesties onderzoeken in het museum. Zo dragen we bij aan de positieve impact van gendergelijkheid op de wereld.’

Inmiddels zijn 2 onderzoekers aangesteld, 17 schilderijen en drie beelden van vrouwelijke kunstenaars aan de vaste presentatie toegevoegd en drie tentoonstellingen en presentaties georganiseerd. 

Meer lezen
Internationale vrouwendag op 8 maart is sinds 1910 een jaarlijks terugkerend begrip. Op deze dag brengen we gendergelijkheid, emancipatie en vrouwenrechten onder de aandacht door middel van het voeren van campagnes en het organiseren van acties, bijeenkomsten en evenementen. In dit artikel zetten we vier vrouwelijke makers in de spotlights

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Roel Janssen

Back to top