Overslaan en ga direct naar de inhoud

Pictures for Purpose verkoopt prints voor het goede doel

Pictures for Purpose verkoopt prints voor het goede doel
The Tower. © Rob Woodcox, 2019.

Voor het tweede jaar verkoopt stichting Pictures for Purpose prints voor het goede doel. Waar ze vorig jaar ruim € 200.000 euro bij elkaar wisten te verdienen voor de Voedselbank, vragen ze dit jaar aandacht voor de klimaatcrisis. En dat is nodig, vindt initiatiefnemer Isabella van Marle.

De tweede editie van Pictures for Purpose is in volle gang. Kun je daar eerst meer over vertellen?
"Na een succesvolle eerste editie in 2020 besloten we het bestaan voort te zetten en een keer per jaar een nieuwe fundraiser te organiseren voor een goed doel, met fotografie als rode draad. Sinds de komst van de pandemie zijn onze samenlevingen gedwongen drastische veranderingen door te voeren om COVID-19 het hoofd te bieden. Velen van ons vragen zich af wanneer de klimaatcrisis met dezelfde urgentie zal worden aangepakt: we weten dat de toekomst van onze planeet dezelfde mate van wereldwijde verandering vereist. Daarom proberen we dit keer aandacht te vragen voor de UN Decade on Ecosystem Restoration. Dit doen we in samenwerking met Justdiggit en hun partner The United Nations Environment Programme. De opbrengst van deze fundraiser gaat naar Justdiggit en wederom hebben alle deelnemende fotografen de keuze om een percentage (0% of 25% of 50 %) van hun verkochte prints te ontvangen.

Het is weer een mix van gevestigde namen zoals Dana Lixenberg, Gregory Halpern, Stephen Gill, Lucas Foglia, Joana Choumali, Min Hyun Woo, Melanie Bonajo en Jack Davison en opkomend talent zoals Kwabena Appiah-nti, Silvana Trevale en Rose Marie Cromwell. Twee weken lang worden er 36 prints aangeboden voor € 125,00 in een open editie." 

Pictures for Purpose verkoopt prints voor het goede doel
We are going to live this summer © Min Hyunwoo, 2019.

Hoe komt de klimaatcrisis terug in het werk dat jullie aanbieden?
"In verschillende werken wordt de relatie tussen mens en natuur afgebeeld, ons (veranderende) milieu, ecosystemen en andere werken staan weer voor hoop, om een paar dingen te noemen."

Kun je een print uitlichten?
"Het beeld van Scheltens & Abbenes is onderdeel van een serie die zij maakten in de tuinen van de bekende tuinarchitect Piet Oudolf. Geïnspireerd door zijn prachtig aangelegde tuinen plukten en creëerden ze verschillende boeketten en fotografeerden die vervolgens op hun eigen manier met een twist."

Pictures for Purpose verkoopt prints voor het goede doel
Wild Bouquet © Scheltens & Abbenes, 2015.

Wat waren de criteria om uitgekozen te worden? 
"Deze beeldmakers zijn toonaangevende namen in de hedendaagse wereld van fotografie. We zijn hen heel dankbaar en vinden het fantastisch om op deze manier samen aandacht te vragen voor dit urgente doel. Wederom is het een mix van gevestigde artiesten en opkomend talent. Vorig jaar werkten we met 36 Nederlandse kunstenaars (of in NL gevestigd), dit keer proberen we aandacht te winnen voor een wereldwijd doel en daarom hebben we besloten fotografen van over de hele wereld te vragen."

Hoe belangrijk is het om door middel van kunst aandacht te vragen voor bepaalde kwesties?
"Kunstenaars kunnen een cruciale rol spelen door met hun werk bewustzijn te creëren voor sociaal-politieke kwesties, zoals de klimaatcrisis. Het zijn change makers die met een eigen visie maatschappelijke problemen en bepaalde kwesties aan de kaak kunnen  stellen. Daarbij kan fotografie dienen als een ideaal medium om te inspireren, discussies op te wekken en mensen toe te zetten om te veranderen."

De tweede editie van Pictures for Purpose loopt t/m 21 juni 2021. Kijk hier voor meer informatie. 

INSPIRATIE

Residence.nl maakt gebruik van cookies

Klik hieronder op 'Akkoord' om het gebruik van cookies te accepteren en door te gaan naar de website.

Back to top