Overslaan en ga direct naar de inhoud

8 x de beste restaurants en bars in Rome

Een gin-tonic bij Palazzo Doria Pamphilj.
Een gin-tonic bij Palazzo Doria Pamphilj.

We kunnen over een heleboel dingen discussiëren, maar dat Rome de mooiste stad ter wereld is staat buiten kijf. Residence Traveller presenteert restaurants die je niet mag missen tijdens een bezoek aan de stad.

Want waar vind je zoveel historische bezienswaardigheden pal naast de fijnste winkels, bars en restaurants? Waar kun je zo extreem lekker tafelen zonder dat de obers gewichtig en hautain doen? Waar wordt je in april al getrakteerd op het verrukkelijke getjilp van krekels en kun je tien maanden per jaar in de buitenlucht eten? Waar weten de mannen en vrouwen nog hoe je het woord ‘e-le-gantie’ spelt, en wat ‘flanneren’ betekent? Exact, in Rome.

Piazza di Spagna en het terras van Il Palazzetto
Over de Spaanse Trappen kunnen we boekdelen volschrijven, maar beter is het om deze waterval aan spekgladde treden comfortabel te monsteren vanaf het zeldzaam mooi gelegen Il Palazzetto. Twee fijne dakterrassen met een twintigtal tafeltjes bieden de mogelijkheid deze wereldberoemde trekpleister onder het genot van een prosecco te ondergaan zoals het heurt: gezeten, het glas binnen handbereik en met een zacht Ponentino-briesje dat de haren streelt. 

Bekijk het restaurant hier 

Piazza di Spagna en het terras van Il Palazzetto.
Piazza di Spagna en het terras van Il Palazzetto.

Restaurant La Matriciana
Pal tegenover het operagebouw van Rome is dit restaurant altijd verzekerd van een vast publiek dat na de voorstelling komt tafelen. Toch is dit eeuwenoude restaurant ook een aanrader voor wie niets met muzikaal drama opheeft en gewoon goed eten wil. Hier de meest verrukkelijke risotti en ossobucco en natuurlijk de Romeinse klassiekers als pasta all’Amatriciana en Cacio e Pepe. Een topplek. 

Hier boek je het restaurant

Restaurant La Matriciana.
Restaurant La Matriciana.

Vis bij Pier Luigi
Dichterbij het paradijs komen dan wanneer je met een bord tartar di gambero rosso en een koel glas wijn op het terras van Pier Luigi zit is moeilijk. Gelegen aan het prachtige Piazza dei Ricci en koploper op het gebied van verse vis is dit restaurant de apotheose van La Bella Vita.

Hier boek je het restaurant

Pier Luigi.
Pier Luigi.

Een gin-tonic bij Palazzo Doria Pamphilj
Voorheen waren het de stallen van het adellijke Doria Pamphilj-geslacht, nu kun je bij Caffé Doria uit twintig verschillende etiketten een gin-tonic laten mixen terwijl je geniet van het mooie boogplafond en een schitterend bassin waaruit de paardjes ooit hun water dronken. Loop vooral even door naar de binnentuin met een rechthoek van arcades rondom een klaterend fonteintje. Deze chiostro is de ideale plek om even bij te komen van alle Romeinse hectiek. 

Hier boek je de bar

Een gin-tonic bij Palazzo Doria Pamphilj.
Een gin-tonic bij Palazzo Doria Pamphilj.

Kopje koffie bij Caffè Greco
Verder weg van de grote pot doorloopkoffie kom je als Hollander niet. Bij Antico Caffè Greco maakt de sidderende koffiemachine een extreem pittig en geconcentreerd kopje koffie, en dat in een entourage waar de geschiedenis je door alle poriën en smaakpapillen binnendringt. Sinds 1760 is deze bar aan de de mooiste winkelstraat van Rome, de Via Condotti, de plek waar Schopenhauer, Passolino en De Chirico hun middagen sleten en waar je nu nog genieten kunt van de lekkerste zoute en zoete broodjes (waaronder pizze, brioche, sfoglie) en uitmuntende cappuccini.

Hier boek je het café

Caffè Greco.
Caffè Greco.

Santa Lucia tussen het groen
 Wij zullen hier niet beweren dat je bij Santa Lucia de beste pasta van de stad eet, en toch is het - simpelweg door de schoonheid van de locatie- zo’n plek waar je er altijd goed aan doet om neer te strijken en iets te bestellen. Gelegen op ongeveer een meter boven straatniveau en gezegend met zowel een geweldig groen bladerdek als wanden van eindeloos klimop, is het terras van dit restaurant uniek in zijn soort. 

Hier boek je het restaurant

Santa Lucia.
Santa Lucia.

Restaurant Al Ceppo
Voor Romeinen is Al Ceppo zo’n klassieker waar je met je ogen dicht iets kan aanwijzen op de kaart. Wat je ook bestelt: het is lekker. Een simpelweg zeer goed en elegant restaurant waar noch de kaart, noch de inrichting meegaat in nieuwe trends of ontwikkelingen. Of je nu tien jaar geleden of over tien jaar bij Ceppo eet, je kunt er zeker van zijn dat alles hetzelfde is. 

Hier boek je het restaurant

Restaurant Al Ceppo.
Restaurant Al Ceppo.

Kijken en bekeken worden bij Lumen Bar
Romeinen, en dan hebben we het natuurlijk over de leuke Romeinen, hebben zo hun vaste stekken voor een borrel. Dat daar veel ‘kijken en bekeken worden’ bij hoort is duidelijk. Het kan zo maar weer veranderen, maar momenteel geldt de schitterende bar van het St Regis hotel als dé plek. Daar wordt op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond een mooie cocktail gedronken, wat geflirt en geluisterd naar de lekkere muziek van een dj. Bij warm weer verplaatst The Lumen Society, zoals het bezoek met een knipoog genoemd wordt, zich naar de binnentuin. 

Bekijk het restaurant hier

Lumen bar.
Lumen bar.

Fotografie: Matteo Rossi

Meer reisinspiratie? Lees dan Residence Traveller. Vanaf 30 juni is de eerste editie uit boordevol reisinspiratie. Hier lees je er alles over. 

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Paola van Dam

Back to top