Overslaan en ga direct naar de inhoud

Top 6 fouten in uw keuken


Realiseer een praktische en elegante keuken door de volgende veel gemaakte fouten te vermijden. Lees ook welke fouten je bij de inrichting van andere kamers in huis zou moeten vermijden!

Te voorkomen fouten bij het inrichten van een keuken


Fout 1. Toegang belemmeren tot de keukendriehoek


Bent u al bekend met de keukendriehoek? Dat is het gedeelte tussen de gootsteen, het fornuis en de koelkast. Dit is het gebied met de grootste (werk)activiteit van de keuken. Een zorgvuldige planning is noodzakelijk voor de inrichting van de keukendriehoek en een vrije toegang er naartoe is vereist. Ongeacht de indeling van uw keuken, bijvoorbeeld L-vormig of U-vormig, moeten de benen van de driehoek niet minder dan drie meter en niet groter dan zeven meter zijn. Wanneer de afstand te groot is, wordt de bereiding van eten een vermoeiende taak. Bij een te kleine afstand loopt u uzelf en anderen in de weg. Lees ook de negen tips voor de inrichting van je eetkamer.

Fout 2. Het vermijden van professionals


U heeft een strak omlijnd plan. Uw keuken wordt voorzien van de allernieuwste apparatuur, een kookeiland mag niet ontbreken en de keukenkastjes worden magnoliawit. Natuurlijk kunt u zelf aan de slag, maar sommige taken laat u nou eenmaal liever over aan een professional. Met name wanneer het werk zwaar of onveilig is. Ook kunt u voor verrassingen komen te staan wanneer de afmetingen niet kloppen of wanneer de lades niet sluiten zoals u had verwacht. Professionals beschikken over de juiste kennis en zijn op hoogte van de laatste trends.

Fout 3. Opslagruimte verspillen


In de keuken maakt u gebruik van een waterkoker, een koffiezetapparaat, een mixer et cetera. Apparaten die nu eenmaal veel plaats innemen. Nu kunt u een groot werkblad aanschaffen, maar daarmee is het probleem niet verholpen. Bepaalde apparaten houdt u liever uit het zicht, maar de vorm ervan maakt het lastig om ze achter kastdeurtjes te plaatsen. Vooruit denken is het credo. Neem in uw keukenplan extra lange en diepe bovenkastjes op; de extra opbergruimte komt vast goed van pas. Een kastje installeren boven de koelkast? Helemaal niet gek. De ruimte boven de koelkast wordt vaak gezien als een loze ruimte, terwijl hier juist veel ruimte te winnen.

Fout 4. Een verkeerd kookeiland kiezen


Een kookeiland kan een mooie oplossing zijn om de keuken te integreren met de woonomgeving. Hiermee kun je gelijk extra ruimte winnen. Ruimte voor meer opslag. Of ruimte voor een ‘verlenging’ van het werkblad. Toch kan het plaatsen van een kookeiland ook verkeerd uitpakken. Wanneer een kookeiland niet op de juiste plek staat, kan het enorm in de weg staan. Mogelijk blokkeert het eiland dan de toegang tot de zogenaamde keukendriehoek en dat kan leiden tot struikelpartijen en een hoop ergernis. Volgens professionals is het ideale kookeiland op zijn minst 1.2 meter lang en iets meer dan een halve meter diep. Is uw keuken kleiner dan twee bij vier meter? Dan kunt u maar beter van een kookeiland afzien.

Fout 5. Slechte verlichting aanschaffen


Niets vervelender dan wanneer uw goed uitgedachte runderstoof mislukt. Misschien valt het niet te wijten aan uw kookkunst, maar heeft het alles te maken met een slechte verlichting in uw keuken. De keuken is een ruimte waar u zich niet kunt veroorloven om slechte verlichting te hebben. De ruimte vraagt om drie soorten licht: algemene verlichting of taakverlichting en accentverlichting. Voeg directe verlichting toe boven de werkgebieden, bijvoorbeeld in de vorm van spotjes. Praktische lichtjes in de kasten zorgen voor een goed overzicht van uw voorraad of servies. Een reeks hangende lampjes doen het juist goed boven uw design keukeneiland of bar.

Fout 6. Vergeten te ventileren


Het beste van een keukenontwerp verdwijnt in de aanwezigheid van vieze geurtjes. Als u ooit in iemands huis gelopen heeft en je kunt raden wat zij de avond ervoor hebben gegeten, dan begrijp je het belang van een goede ventilatie in de keuken. Wasemkappen die hun beste tijd hebben gehad circuleren vieze luchtjes alleen maar. Denk bij het ontwerp van uw (open)keuken vooral aan het installeren van een goed ventilatiesysteem. Niet alleen verdwijnen zo vieze geurtjes in de keuken, ook trekt de geur zo niet in uw stoffen bank in het woongedeelte. (Lees ook: Ventilatietips voor de keuken).

Neem deze tips in acht en u kunt lang genieten van een (woon)keuken die van alle gemakken is voorzien!

Bekijk ook de volgende keukenstijlen:


Keukenstijl 1: Bourgondisch chic.
Voor mensen die genieten van het leven in het hart van het huis >>
Keukenstijl 2: Urban hip.
De keuken van nu is minimalistisch, stoer en eigentijds >>
Keukenstijl 3: Toppunt van efficiëntie.
Richt de keuken op een slimme manier in en ga te werk met praktische snufjes >>
Keukenstijl 4: Matzwart.
Less is more! Door met zwarte tinten en matzwart te werken in de keuken creëer je een bijzondere stijl >>
Keukenstijl 5: Color blocking.
Voor mensen die van kleur in de keuken houden >>


Fotografie: Denise Keus

Lees ook:
- Top 6 fouten in de badkamer
- Top 4 keukentrends
- 9 tips voor de inrichting van uw eetkamer
- Terug naar de woonkeuken!
- Geen gewone kasten en lades voor de keuken
- Kranen en spoelbakken in de keuken
- Keukenverlichting. Welke kiest u?
- Werkbladen en spatwanden

Back to top