Overslaan en ga direct naar de inhoud

7 prachtige woningen voor de nodige wooninspiratie

7 woningen uit het Residence-archief voor de nodige wooninspiratie

Het archief van Residence puilt uit met de meest waanzinnige woningen. Tijd voor een rondje rondom de wereld van Parijs tot Utrecht in een aantal prachtige woningen. 

Achter de voordeur in dit Marokkaanse huis

Het Marokkaanse huis van Cyrielle Astaing en Julien Phomveha, twee expats uit Parijs, is een never-ending story waar steeds weer nieuwe regels worden bijgeschreven.

Twee jaar geleden kochten Cyrielle en Julien deze typisch Marokkaanse boerderij op het platteland, twintig minuten buiten Marrakech, aan de weg naar Fez. Het ruime huis heeft een tuin met zwembad, drie slaapkamers, een woonkamer met Marokkaans terrazzo, een kantoor, Cyrielles kleine atelier met gedroogde bloemen en Juliens werkplaats waar hij oude motoren renoveert. ‘Het is een heerlijk huis’, aldus Cyrielle. ‘Niet alleen omdat het zo groot is, maar vooral omdat alles op de begane grond ligt. Je kunt hier van kamer naar kamer rennen of zelfs skaten.’

(Fotografie: Helenio Barbetta / Living Inside | Tekst: Sara Dal Zotto | Tekstbewerking: Sylvia Emonts)

Palazzo in Utrecht

Jaren geleden volgde interior designer Sander van Eyck een studie Communicatie in Utrecht. Tijdens de lessen dwaalde zijn blik dan vaak af naar een bijzonder herenhuis aan de overkant van de straat. Als je daar toch eens zou mogen wonen.

Sander van Eyck: ‘Er woonde toen een oude man die ik vaak naar binnen zag gaan. Wat was ik graag met hem mee naar binnen gelopen om het interieur te bekijken. Noem het toeval of iet ‘van boven, maar twaalf jaar later werd mijn droom werkelijkheid. Het appartement op de begane grond kwam te koop. Achterstallig onderhoud en een opdeling met kleine kamertjes nam ik voor lief. Je moet nooit kijken naar wat iets is, maar wat het kan worden.’

Door het slopen van het verlaagd plafond kwam de grootste schat van de leefruimte tevoorschijn: de grandeur van de hoge raampartijen met boogramen. Het ritme van de ramen, samen met het zwevend keukenblok en de achterliggende spiegelwand, versterkt het perspectief en maakt de ruimte optisch hoger, groter én ruimer. Zelfs de patio doet daaraan mee.

(Fotografie: Verne Photography | Productie, styling en tekst: Marc Heldens)

Middeleeuwse multinational 

Je zou het niet zeggen, maar dit huis in een middeleeuws dorp in Frankrijk is de basis van een Australisch bedrijf. Hier ontwerpt Elise Pioch de geurkaarsen en interieuraccessoires voor haar eigen merk Maison Balzac.

Toen Elise Pioch na haar studie mode in Parijs een reis maakte naar Australië, had ze niet verwacht dat ze daar veertien jaar zou blijven. De zoektocht naar het perfecte huis in haar geboortestreek duurde twee jaar. Elises ouders, die nog steeds in de buurt wonen, hielpen bij het zoeken. Het moest een huis zijn dat niet alleen groot genoeg is voor een jong gezin, Elise wilde ook een huis met een geschiedenis, een renovatieproject met een landelijke ligging, maar ook met de mogelijkheden om er internationaal bedrijf te runnen. Het werd een negentiende-eeuws herenhuis in het middeleeuwse dorpje Murviel-les-Béziers met ongeveer drieduizend inwoners. 

(Fotografie: Eugeni Pons / Vega Mg | Styling: Patricia Ketelsen | Tekst: Kurt G. Stapelfeldt | Tekstbewerking: Sylvia Emonts)

Zonnig appartement in hartje Parijs 

Emmeline en haar vriendin werden verliefd op een industrieel pand met een prachtige patio in hartje Parijs. ‘Eigenlijk hebben we hier niets anders gedaan dan het kiezen van de juiste kleuren en lampen.’

Het gaat hier om een complex van driehonderdvijftig vierkante meter verdeeld over drie verdiepingen. Het is gebouwd rond 1870. Emmeline: 'Het is een industrieel gebouw waar door de jaren heen verschillende bedrijven in hebben gezeten. Zo zat er bijvoorbeeld generaties lang een bakker op de begane grond. De laatste jaren werd het gebruikt als woning en de huidige bewoners, een scheidend stel met vier kinderen, wilden de haveloze ruimte zo snel mogelijk verkopen. Deze kans, om zo’n uniek plekje in het centrum van de stad te kunnen kopen, mochten we niet laten schieten.'

(Fotografie: Birgitta Wolfgang Bjørnvad / The Sisters Agency | Tekst: Jilia Mincarelli / The Sisters Agency | Tekstbewerking: Paola van Dam)

Hedendaags jachthuis in Italië

La Fustaia ligt op de top van een heuvel op het Ligurische platteland, niet ver van de zee, naast Toscane. Drie hectare grond op een steenworp afstand van het historische centrum van Sarzana, dat gemakkelijk te voet bereikbaar is via de Via Francigena. Je neemt een onverharde weg en daar ligt het huis. 

De locatie is ook een doorgangsplaats, aangezien Sarzana verbonden is met een stuk van de oude Via Francigena, een pelgrimsroute die naar Rome leidt. Wat ooit het jachthuis was de graven Lamotte, is nu het familiehuis geworden van hun erfgenaam Filippo en zijn vrouw Silvia en de ouders van Costanza. Ze wonen er niet alleen zelf, maar hebben ook drie kamers voor gasten ingericht.

(Fotografie: Monica Spezia / Living Inside |  Styling: Giulia Deitinger | Tekst: Fracesca Sironi | Tekstbewerking: Sylvia Emonts)

California dreamin'

Het moest roze worden, wisten interior designer Bill Stewart en zijn man Joseph Gyori toen ze de oorspronkelijke tekeningen van hun jaren zestig villa in Palm Springs vonden.

Bijna dagelijks staan er mensen voor het huis om selfies te maken. Bill Stewart, mede-eigenaar van het interieurontwerpbureau Stewart/Mohr Design en Joseph Gyori zijn eraan gewend. Ze lieten zelfs de hoge haag die het huis aan het zicht onttrok, verlagen om het beter zichtbaar te maken.

Bill wist vanaf het begin dat hij het huis roze wilde schilderen’, vult Gyori aan. ‘Ik was daar niet zo zeker van, maar ik heb geleerd om op zijn oordeel te vertrouwen. Hij heeft gelijk gekregen. Niet alleen zorgt deze kleur ervoor dat het huis er veel frisser uitziet, het benadrukt ook de originele jaren zestig architectuur.’ Bill Stewart: ‘Bovendien was roze was ook de favoriete kleur van architect Frey. De roze kleur is een eerbetoon aan hem.’ 

(Fotografie: Birgitta Wolfgang Bjørnvad / The Sisters agency | Tekst: Julia Mincarelli | Tekstbewerking: Sylvia Emonts)

De kitscherige kant van Angela Missoni 

De moderne, bijna minimalistische villa van Angela Missoni heeft meer glas dan muren. Toch weet ze het huis te vullen met een bonte verzameling meubels, stoffen en voorwerpen die volgens haar een thuis verdienen.

Direct nadat Italië vanwege de coronapandemie in lockdown ging, verliet Angela Missoni, creatief directeur van het gelijknamige Italiaanse modehuis, haar appartement in Milaan waar ze normaal gesproken haar werkdagen doorbrengt, en keerde terug naar haar thuisbasis: haar villa in Sumirago, in de Italiaanse provincie Varese waar de familie in 1953 begon met het maken van breiwerk.

De inrichting is een voortdurend project in uitvoering. ‘Je moet nooit alles in een keer kopen’, doceert Angela. ‘Ik verander voortdurend de patronen, kussens, schilderijen en foto’s. Telkens als ik iets nieuws vind, verandert er weer iets. Ik speel gewoon graag voor decorateur. Als ik niet in de mode had gewerkt, zou ik een dwangmatige huisvrouw zijn die voortdurend met haar huis bezig is.

(Fotografie: Fabrizio Cicconi / Living Inside | Tekst: Marzia Nicolini | Tekstbewerking: Sylvia Emonts)

INSPIRATIE

Back to top