Overslaan en ga direct naar de inhoud

Interieur jaren 80: hier lees je er alles over én shop je de interieuritems

Foto: Greg Cox/Bureaux voor Residence 4, 2022.
Foto: Greg Cox/Bureaux voor Residence 4, 2022.

We gaan terug naar de 80s. Niet alleen in muziek en mode, maar ook de interieurwereld kijkt terug op het verleden. Wij delen items om jouw woning terug naar de jaren tachtig te brengen, met Memphis-producten en discoballen van Rotganzen.

De jaren 80 draaide om de vrije geest en verzet tegen de gevestigde orde. Dit werd in veel dingen geuit, waaronder wooninterieur. De Italiaanse Memphis-groep had hier veel invloed op. Zij waren interieurontwerpers die zich duidelijk verzetten tegen die strakke regels van de maatschappij.  

De huisstijl draaide om je eigen creativiteit. Niets was te gek. Huizen werden gevuld met vintage stijlen, minimalistische meubels in de meest abstracte vormen en ongewone designs. Een voorbeeld hiervan is de Carlton-boekenkast, die in 1981 is gemaakt door Ettore Sottsass. Maar ook de kitscherige stijl uit de jaren 50 kwam veel terug.  

Andere objecten die je vaak terug kon vinden waren grillige objecten, neonverlichting om het straatbeeld in huis te halen, glazen tafels, messingspiegels, letterbakken met verzamelde souvenirs, voorwerpen in (witte) bolvormen, lippen en pop art prints van posters tot koektrommels. 

Van marmer tot fluweel en zijde
Ook werd uitstraling van het materiaal belangrijk. Zo werd marmer en gekleurd glas een trend. Dit was wel vaak van gemaakt van kunststof of plastic. Voor de stoffen werd steeds vaker namaakbont gebruikt, fluweel en zijde. Maar ook zware stoffen werden gebruikt voor bijvoorbeeld gordijnen.  

Met de nieuwe stijl kregen de woningen een totaal andere sfeer. Zo kregen muren met een likje verf, een felle, pastelkleur. Veel gebruikte kleuren waren goud, pastel roze, baby blauw, olijfgroen en matzwart. Voor een wat stoerdere kamer werden vaak donkerbruine tinten, rood, geel en zwart gebruikt.  

Als jij nou nog een stapje verder wilde gaan, kon je kiezen voor behang met verschillende printen. Zo werd bloemenbehang vaak gebruikt.  

Hier shop je items om jouw woning terug te brengen naar de jaren tachtig:

Residence kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt. 

RESIDENCE NIEUWSBRIEF

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

INSPIRATIE

Over de auteur

Eline Staal

Back to top